Новини

Автогаз или дизел ?

Пусната на 19/10/2011
Автогаз или дизел ?
Намирате ли за чудесно да управлявате нов автомобил с Bi-fuel /двойногоривна инжекционна система, работеща на течен пропан-бутан и бензин / или предпочитате Дизел?

      Ето няколко неща, върху които си струва да помислите:

 

            - Цената на нов автомобил с Bi-fuel /двойногоривна инжекционна система, работеща на пропан-бутан и Бензин/ е по-ниска от цената на нов дизелов автомобил.

            - Опитът в цяла Европа показва, че Вие започвате много по-рано да правите иконoмии от средствата, давани за гориво за един Bi fuel автомобил работещ на пропан-бутан, в сравнение с един дизелов автомобил.

            - Автомобил с Bi-fuel горивна система е по-атрактивен финансово, защото Вие ще трябва да изминавате много повече километри годишно със своя Дизел, за да получите същата изгода, както с Bi-fuel.

            - Включвайки обстоятелството, че консумативите на дизеловия двигател са по-скъпи, се получава едно увеличение на сервизните разходи с 35 %. Въпреки последните постижения в областта на Дизела, той е много по-шумен и димен, спрямо автомобила с “Bi fuel” горивна система, което за Вас или Вашите пътници може би не е от същественно значение, но за природата е.

            - Автомобилът с дизелов двигател по традиция е значително по-скъп, още повече имайки предвид цените на последните модели дизелови разработки, и отгоре на това Вие получавате доста недостатъци, спрямо неговото представяне, например като занижена максимална скорост, забавено ускорение и т.н., което в никакъв случай не присъства в един Bi fuel-ен автомобил.

           - Сравнявайки с другите горива дизелът произвежда повече енергия на литър, но пък за сметка на това струва по-скъпо от пропан-бутана и изисква допълнителни разходи като добавки и т.н. Всеки знае, че най-малкото количество вода в дизеловото гориво е пагубно за горивната помпа и в цялост за двигателя. Това води до непредвидени огромни разходи за ремонт. Подобен проблем с наличие на вода при Пропан-бутана е напълно изключен.

           - Да пълниш своя резервоар с дизелово гориво не е удоволствие, най-малкото да развиеш и да завиеш капачката и ръцете Ви вече не са същите. Да не говорим за случаи, когато резервоарът прелее.

           - При зареждане с пропан-бутан Вашите ръце винаги са чисти. Изливане, разливане, препълване и други такива са напълно изключени. Да не забравяме, че недобросъвестно смесване на дизела с неприемливи съставки като вода и други от страна на продавачите е често срещано явление, което е физически невъзможно при пропан-бутана.

 

Единственото съществено предимство на дизела, което трябва да споменем, е, че при него резервоарът е един и това спестява значително място във вашия багажник. Но като контра пункт на това обстоятелство можем да кажем, че вече има различни модели резервоари за пропан-бутан с доста причудливи форми, направени специално за определени ниши на определени модели автомобили, или пък се извършва монтаж на резервоара на нетрадиционни места, като отдолу и т.н.

Не трябва да се пропуска и фактът, че все пак при автомобил с Bi-fuel горивна система запасът от гориво е двоен и с него при определени обстоятества може да се изминават значими разстoяния непостижими при други случаи.

 

Източник: Еврогаз 3000
 

Още информация, която може да ви е полезна

 

Безопасни ли са автомобилните газови инжекциони и уредби ?

Пет причини да изберем пропан-бутан и метан пред конвенционалните горива

 

Не открихте нещо, което Ви интересува? Свържете се с нас!